Na slavnostním dortu symbolicky září první svíčka! Náš specializovaný publikační portál Svět práce v moderních souvislostech, dostupný na www.monitorzk.cz, totiž slaví první narozeniny. Portál byl spuštěn koncem ledna 2018 a bezmála po roce provozu se může pochlubit hezkou návštěvnickou bilancí.

Na stránkách www.monitorzk.cz byly postupně publikovány datové sestavy všech devíti datových monitorů projektu Datová platforma zaměstnanosti Zlínského kraje. Ty jsou vizualizovány díky inovativnímu nástroji, který byl pro tyto účely vytvořen na bázi MS PowerBI a umožňuje interaktivní, uživatelsky přívětivou práci s daty. Od února do prosince 2018 bylo na stránkách evidováno celkem  
3 866 návštěv a 2 479 unikátních uživatelů. Průměrná měsíční návštěvnost tak činí 351,5 návštěv s průměrným počtem 225,4 uživatelů.

Publikovaná data byla rovněž prezentována na řadě významných akcí v regionu i mimo něj. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat např. setkání kariérních poradců 28. února s názvem Kariérové poradenství - trendy, tipy, inspirace, kde jsme poprvé představili karty 30ti klíčových profesí Zlínského kraje. Další významnou akcí, kde jsme prezentovali naše data, byla konference pro kariérové a výchovné poradce ze škol Zlínského kraje, konaná 7. června v rámci Dnů řemesel. 11. června 2018 jsme nechyběli na jednání poradního sboru Krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně, kterého se mimo jiné zúčastnila poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová.

Ani v druhé části roku jsme nelenili. V říjnu 2018 jsme představili data z oblasti zaměstnatelnosti mladých na akci Zlínského kraje Škola pro firmu, firma pro školu. Akce byla pořádána formou panelové diskuze, kde vyjadřovali své názory zástupci významných zaměstnavatelů regionu, škol, Zlínského kraje jako zřizovatele středních škol i zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Projekt Datová platforma jsme rovněž představili zástupcům Paktu zaměstnanosti a Strategického odboru Olomouckého kraje na workshopu v Olomouci nebo na kulatých stolech            6. listopadu v Pardubicích a 10. prosince ve Zlíně. Tyto diskuse pořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR a jejich tématem byla problematika dalšího vzdělávání z pohledu potřeb trhu práce.