Kreativní průmysl o sobě v poslední době dává vědět stále hlasitěji. Mezinárodní úspěch českých počítačových her nebo vizuálních efektů by ale nebyl možný bez nadaných tvůrců a šikovných vývojářů. Kariéra v kreativním průmyslu je pestrá a inspirativní.

Vizuální efekty, animace nebo počítačové hry. To jsou příklady oborů z kreativního průmyslu, ve kterých najdeme profese, o kterých se často nedočteme. Než vznikne počítačová hra, trvá to i několik let a podílí se na nich lidé mnoha povolání. Vývoj her je přitom jen jednou z částí českého kreativního průmyslu, který zastupuje 5 % hrubého domácího produktu a meziročně roste rychleji než tradiční odvětví jako chemie nebo automobilový průmysl (zdroj: Manifest kreativního průmyslu).

Nedávno vzniklá platforma Creatoola pomáhá dětem, studentům, rodičům a školním poradcům s orientací s obory animace, vývoje her a vizuálních efektů. Jejím cílem je seznamovat s potřebnými profesemi a přispívat tím k rozvoji kreativních oborů u nás.

Creatoola ukazuje, co všechno znamená stát se herním designérem, vývojářem nebo programátorem a kde se to naučit. Vysvětlí, co znamená pracovat jako 3D grafik, VFX výtvarník nebo herní analytik. Představuje zajímavé osobnosti z oboru. Například Pavel Kacerle je 3D grafik, který pracoval na slavném filmu Avengers.

Zájemcům o studium nebo kurzy platforma nabízí rozcestník škol, kde je možné vybraný obor studovat. Zlínský kraj je zastoupen Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a studijní nabídkou její fakulty multimediálních komunikací.

Web Creatoola najdete zde: www.creatoola.cz