Krajská hospodářská komora Zlínského kraje uspořádala 15. dubna 2019 ve Zlíně akci GIRL’S DAY, určenou pro studentky středních škol. Zlín se tak stal po Praze, Plzni, Mladé Boleslavi a Olomouci pátým městem v České republice, které se připojilo k tomuto projektu, jehož cílem je propagovat mezi dívkami profese, tradičně považované za doménu mužů.

GIRL‘S DAY se konají po celém světě. Akce na podporu IT a technického vzdělávání studentek středních škol jsou koncipovány tak, aby představily dívkám různé možnosti uplatnění v technických profesích a umožnily jim načerpat inspiraci pro studium na vysoké škole či pro budoucí pracovní kariéru.

Ve Zlíně měly velký úspěch mezi studentkami konkrétní příběhy mladých žen, které pracují ve zlínských firmách na různých pozicích, jako je například manažerka kvality, průmyslová inženýrka, safety&work manažerka či technoložka ve strojírenské výrobě, doplněné o inspirativní přiklad studentky medicíny, která se již na střední škole úspěšně věnovala výzkumnému projektu, získala významné ocenění Česká hlavička a stala se Češkou roku. Program byl doplněn zajímavými prezentacemi o genderových stereotypech, ženách v IT, kariérním poradentství a možnostech studia technických oborů na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Také zástupci z místních firem představili konkrétní pracovní pozice, na kterých se ženy úspěšně prosazují.

Součástí programu byla i prezentace klíčových profesí Zlínského kraje, orientovaná především na profese s vysokoškolským vzděláním. Těch je ve Zlínském kraji definováno 11, z toho 6 spadá do technické a IT oblasti.